CroTours

Hoteli - Hosteli - Vile s bazenom - Pansioni - Apartmani - Sobe - Agroturizam - Kampovi - Turističke agencije

Pronađi smještaj ▪ Direktni kontakt s vlasnikom, nema provizije

Najnoviji oglasi

Vila Iris - Kvarner

Vila Iris - Kvarner

Opatija Moščenićka Draga
Smještaj Ivana

Smještaj Ivana

Zadar okolica - Biograd

Regija - Plitvička jezera i Senj Karlobag rivijera

Plitvička jezera su najstariji i najpoznatiji nacionalni park u Hrvatskoj, njegova osebujnost i jedinstvenost prepoznata je i na svjetskoj razini, te je 1979. godine uvršten na UNESCO-v Popis svjetske kulturne i prirodne baštine.

Jedinstvenost Plitvičkih jezera istaknuta je i na samom logotipu gdje jezero i slap predstavljaju krški fenomen, nastanka sedre zbog čega je Park i proglašen nacionalnim parkom, a medvjed i šuma prikazuju raznolikost i bogatstvo flore i faune.

Nacionalni park Plitvička jezera nalazI se između Ličke Plješivice i Male Kapele, a zaštićena površina je 29.685,15 ha. Plitvička jezera nastaju od dviju rječica Crne i Bijele rijeke koje zajedno tvore Maticu dugačku oko jedan kilometar koja se ulijeva u Prošćanasko jezero, u koje se još ulijeva potok Ljeskovac i Sušanj. Od Prošćanskog jezera prema sjeveru niže se 16 imenovanih i nekoliko bezimenih jezera koji su povezana preko sedrenih barijera prekrasnim slapištima i bezbrojnim slapovima. Na kraju jezera su Sastavci u čijoj se neposrednoj blizini sa 78 metara visine obrušavaju vode potoka Plitvice i tako stvaraju Veliki slap, najveći i najljepši slap u Hrvatskoj. Vode Sastavaka i Velikog slapa spajaju se i nastaje rijeka Korana koja se probija kroz kanjon u pravcu sjevera.

Gornja jezera su smještena na nepropusnoj dolomitnoj podlozi, a Donja jezera se nalaze na lako topivom i propusnom vapnencu. Najzanimljiviji fenomen ovog zaštićenog područja je voda u kojoj se odvija živi kontinuirani biokemijski proces nastajanja sedre. Temeljni fenomen nastajanja sedre je kada padaline apsorbiraju ugljični dioksid i prolaskom kroz tlo nastaje ugljična kiselina koja otapa vapnenac i voda postaje prezasićena. Njenim rasprskavanjem dolazi do taloženja kalcijevog karbonata. U nastanak sedre uključene su sedrotvorne alge i mahovine iz roda Cratoneuron i Bryum koje istaloženi kalcijev karbonat pretvaraju u sedrene barijere i pregrade.

Izvor: www.np-plitvicka-jezera.hr
 

Sponzorirani linkovi

MacAdams, Novalja - Potočnica

MacAdams, Novalja - Potočnica

Maslina, Krk - Njivice

Maslina, Krk - Njivice

Hotel Lagus, Varaždin Turčin

Hotel Lagus, Varaždin Turčin

Johana, Brod Moravice - Kocijani

Johana, Brod Moravice - Kocijani

Istra Line, Poreč

Istra Line, Poreč

Apartmani Šanić, Rab Lopar

Apartmani Šanić, Rab Lopar

Vila Roze, Krk Čižići

Vila Roze, Krk Čižići

Visković, Grad Hvar

Visković, Grad Hvar

Kontograf Zagreb

Knjigovodstveni servis

www.kontograf.hr